امروزه « تیرچه پاشنه بتن » از پرکاربردترین مصالح در اجرای سقف در ساختمان سازی میباشد. اما در گذشته نه چندان دور برای اجرای سقف از طاق ضربی استفاده میشد. طاق ضربی که در گذشته از آن در ساختمان سازی استفاده میشد دارای معایبی همچون سنگینی بیش از حد و غیر همگن بودن باعث شد تا این نوع تیرچه جایگزین آن شود .
خصوصیات تیرچه پاشنه بتن
این نوع تیرچه نسل جدیدی از تیرچه های سقف میباشد که بعد از ممنوعیت استفاده از “فندوله” یا “قالب های ماندگار” مورد توجه قرار گرفت. طبق آئین نامه نظام مهندسی و استاندارد عرض پاشنه های این نوع تیرچه باید حداقل 12 تا 14 سانتی متر و ارتفاع پاشنه به صورتی باشد که امکان بتن ریزی مهیا باشد. مقاومت فشاری بتن حداقل 200 kg/cm^2 و اسلامپ بتن تازه باید بین 100 تا 150 میلیمتر باشد.
رده مقاومت پاشنه باید مطابق آئین نامه و از رده C20 باشد. همچنین بتن پاشنه باید هموار و یک سطح باشد تا در زمان اجرا بلوک سقف یا فوم سقف به صورت یکنواخت در جای خود قرار گیرد. بعد از تولید سطح بتن باید مرطوب نگه داشته شود و توصیه میشود برای جلوگیری از نفوذپذیری بتن از روان کننده استفاده شود؛ زیرا بتن نقش مهمی در استقامت سقف دارد. معمولا بتن تیرچه در مدت 10 روز پس از بتن ریزی به مقاومت عملی خود میرسد که به اصطلاح “حالت استاندارد” نام دارد.
در تولید این نوع تیرچه استاندارد باید به استانداردهای جوشکاری توجه ویژه ایی شود . باید جوشکاری با گاز CO25 صورت گیرد و استفاده از الکترود به واسطه کاستن مقاومت از میلگرد ممنوع میباشد. در حین تولید فاصله زیگزاگ ها باید رعایت شود و نباید بیش تر از 20 cm فاصله داشته باشند تا یک محصول با کیفیت تولید شود .
مزایای تیرچه پاشنه بتن
- هزینه پایین
- سهولت در اجرا
- رفتار سازه ای مناسب در مقابل نیروهای مختلف مانند نیروهای جانبی, کششی, مرده و زنده سقف
- وزن کمتر نسبت به تیرچه های دیگر
- عدم استفاده از میلگردهای تکه ای
- مقاومت بتن تیرچه مشابه با بتن سقف میباشد و یکپارچگی بستری دارد